European Media Partner

Zorg goed voor je huid

Eindelijk schijnt na maanden van regen, kou en bewolking de zon. En dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar het vraagt ook om extra opletten. Want voor je huid is die zon een stuk minder fijn.

Zon kan er namelijk voor zorgen dat het DNA in je huidcellen kapotgaat. “Dat gebeurt met name in de opperhuid, maar er zijn ook veranderingen in de lederhuid, waar de stevigheid zit”, vertelt dr. M.E. (Mandy) Schram, dermatoloog bij Prescan. “Zon knipt daar in je elastine. Dat zijn de vezels die maken dat je een strakke huid hebt, dus als dat beschadigd raakt kan dat leiden tot rimpels. Maar nog veel vervelender is dat de DNA-schade in de opperhuid ook kan leiden tot huidkanker.”


Voorzichtig zijn

Natuurlijk hoeft het echt niet zo te zijn dat zonnen meteen leidt tot huidkanker, maar het is wel belangrijk dat we bewust omgaan met de zon op onze huid, vertelt Mandy. “Dat begint natuurlijk bij het goed insmeren van de huid met zonnebrand. Dat zorgt er immers voor dat je niet verbrandt, maar ook dat je niet te snel heel erg bruin wordt. Want ook als je bruin wordt zonder te verbranden is dat schadelijk voor de huid. Je huid moet ook rustig aan wennen aan de zon. Zorg dus ook dat je niet van heel weinig zon in één keer naar enorme hoeveelheden zon toegaat. En blijf tussen twaalf en drie uur ’s middags, wanneer de zon op zijn felst is, liever in de schaduw. Het belangrijkste is voorkomen dat je verbrandt of te bruin wordt, want dat is gewoon enorm schadelijk voor de huid.”


Preventief dermatologisch onderzoek

Echter, wat nou als je bang bent dat je huid al beschadigd is? Bijvoorbeeld als je als kind vaak verbrand bent of je door je werk veel uren in de zon doorbrengt. “Dan kan het heel geruststellend zijn om je huid preventief te laten onderzoeken door een dermatoloog”, vertelt Mandy. “Niet alle huidschade herken je immers zelf als zodanig met het blote oog. Met een preventief dermatologisch onderzoek kan ik niet alleen zonneschade diagnosticeren, maar ook verschijnselen van huidveroudering en (ontstekings)ziekten van de huid opsporen. De cliënt weet daardoor gelijk waar hij of zij staat.”


Zo’n onderzoek begint met een korte anamnese om risicofactoren in kaart te brengen. “Ook eventuele huidproblemen en verzoeken van de cliënt worden besproken. Daarna onderzoek ik middels een volledige klinische huidanalyse de huid van top tot teen. Opvallende plekjes worden met het blote oog bekeken, gefotografeerd en geanalyseerd met behulp van een geavanceerde Fotofinder® Handyscope. Deze geavanceerde techniek maakt met behulp van een camera voorzien van speciale lenzen digitale foto’s van de huid van de cliënt. Zo worden bepaalde structuren zichtbaar die je met het blote oog niet kunt zien. Na afloop krijgt de cliënt een rapport mee met aanbevelingen over bijvoorbeeld de frequentie van herhaalonderzoek, huidverzorging, zonbescherming en informatie over alarmsymptomen. Mocht er dan iets aan de hand zijn, dan kan de huisarts worden ingeschakeld. En zo niet, dan kan je met wat extra advies en met een gerust hart de deur uit. Want je gezondheid is te belangrijk om pas in te grijpen als er klachten zijn.”

Delen

Journalist

Related articles