European Media Partner

Samen tegen voedselverspilling

Gele hesjes, klimaatspijbelaars, Sister marches, de burgerprotesten zijn de laatste maanden niet meer weg te denken uit het nieuws en het straatbeeld. De Nederlander is ontevreden en laat dat meer dan ooit merken. En niet alleen in Nederland, in de hele wereld gaat men de staat op om te laten blijken dat het zo niet langer kan. Of het nu gaat om spijbelende jongeren die zich laten horen voor het klimaat, of vrouwen die gelijke rechten willen. We wachten niet langer tot de overheid van zich laat horen, maar nemen het heft in eigen handen.

Vooral op het gebied van duurzaamheid laat men steeds vaker van zich horen. We eten vegetarisch, of zelfs vegan, nemen de fiets in plaats van de auto en isoleren ons huis. En we zetten ons in tegen voedselverspiling.


In Nederland ligt de totale voedselverspilling tussen de 1,77 en 2,55 miljoen ton. Zo’n 105 kilo per persoon. Een fikse hoeveelheid voedsel die niet gebruikt wordt dus. En dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Door geen voedsel meer te verspillen kun je volgens het voedingscentrum je milieu-impact tot wel 14% verlagen, en het scheelt zo’n 145 euro per persoon per jaar.


Gelukkig zijn 7 op de 10 Nederlanders bereid iets te doen om voedselverspilling tegen te gaan. We hebben immers allemaal van onze ouders gehoord hoe zonde het is om voeding weg te gooien. En guess what, ze hadden gelijk.


Er ontstaan dan ook steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Denk aan apps als Too good to go, waarbij restaurants hun overgebleven voedsel aan het einde van de dag doorverkopen aan consumenten. Restaurants gooien minder weg, en jij hebt voor een bodemprijsje heerlijke producten.


Maar ook thuis kan er veel gedaan worden. Koop precies zoveel voedsel als jij nodig hebt en check voor je de supermarkt inloopt welke producten je nog in de kast hebt staan. Zo voorkom je dat je straks dingen weg moet gooien omdat ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn. En vries dingen in om de houdbaarheid te verlengen. Vooral bij brood is dit een goeie optie. Zo bespaar je geld, en zorg je voor een betere wereld.

Delen

Journalist

Related articles