European Media Partner

My way to success Jair van der Reis Cohen

Elke editie vragen we een Amsterdamse ondernemer het hemd van het lijf. Deze keer spreken we Jair van der Reis Cohen, co-oprichter van het elektrische steppenmerk SwheelS.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

“Mijn familie bestaat grotendeels uit ondernemers. Zo hebben familieleden in de bloemen, horloges en gordijnen gezeten. Ik ben dus opgevoed met een echte ondernemersgeest.”  


Hoe kwam je op het idee van SwheelS?

“Vroeger was ik altijd al handig en bezig met het bouwen van dingen. Toen ik ongeveer vijftien jaar oud was vroeg mijn opa of ik zijn iPhone scherm kon repareren. Op YouTube ben ik toen filmpjes gaan bekijken om te zien hoe je dat precies moest doen. Uiteindelijk heb ik het scherm kunnen repareren en mijn opa opperde om dat op te pakken en voor meer mensen te gaan doen. Zo begon ik langzaam met ondernemen. Vervolgens was ik klaar met mijn studie International Business en doordat ik de iPhone onderdelen uit China bestelde kreeg ik veel mailtjes met producten die ik kon bestellen uit China. Toen ben ik overgestapt naar de verkoop van hoverboards. Toen ik een jongen tegenkwam die de marketing en het logo kon ontwerpen heeft dat uiteindelijk geresulteerd in SwheelS.”


Wie is je voorbeeld?

“Ik heb niet echt een persoon als voorbeeld, maar meer een aantal merken. Zo vind ik Apple en VanMoof hele mooie en interessante merken. Dit omdat zij een bepaalde marketing en uitstraling hebben die ik fantastisch vind. Wanneer je bijvoorbeeld iets koopt van Apple moet je met twee handen de doos openmaken alsof het iets heel groots is wat je koopt.  Dat is iets wat ik heel mooi vind en die stijl zou ik graag willen doortrekken bij SwheelS.”


Lukt het je kalm te blijven in deze onzekere periode?

“Op dit moment zitten we met SwheelS nog in de ontwikkelperiode. In het begin van de coronacrisis viel het nog mee. Maar veel fabrieken gingen dicht en dat leidde tot vertraging van onderdelen. Dat was voor ons het grootste probleem. Maar gelukkig schiet ik nooit in de stress. Dit helpt namelijk op geen enkele manier, voor niemand niet. Het zorgen voor oplossingen bij problemen was eigenlijk de enige optie. Ik geef daarnaast ook nooit op, want dat vind ik het meest verschrikkelijke wat mensen kunnen doen.”


Ondernemen is vallen en opstaan. Ervaar jij dat ook zo?

“Zeker. Toen ik bezig was met mijn hoverboards was er een investeerder die wilde stoppen met ons en mijn partner moest er ook uitstappen. Dan heb je twee keuzes. Alles overnemen voor veel geld, of alles opgeven waar je die twee jaar keihard voor hebt gewerkt. Ik besloot alles in twee dagen te regelen om ervoor te zorgen dat ik het kon overnemen. Dat was een harde les en daar moet je tegen kunnen. Als je niet tegen een stootje kan, als ondernemer, denk ik niet dat je gemaakt bent voor het ondernemerschap.”


Waar ben je het meest trots op?

“Ik zeg eigenlijk nooit waar ik het meest trots op ben. Misschien dat ik op deze leeftijd al zo ver ben gekomen. De meeste jongens van mijn leeftijd (Jair is 24 jaar oud, red.) zitten nog op school en ik ben inmiddels al vier jaar aan het ondernemen en ik sta er nog steeds. Maar als ik iets bereikt heb, sta ik gelijk met beide benen weer op de grond en wil ik meer. Dan is het lastig te zeggen waar je nu het meest trots op bent…”


Welk deel van je werk vind je het leukst?

“Het creëren van nieuwe content, sparren met mensen en snel tot nieuwe ideeën komen. Bijvoorbeeld nieuwe concepten bedenken om je product weg te zetten, dat geeft mij ontzettend veel energie.”


Waar wil je nog beter in worden?

“Het beter kunnen focussen op één ding. Ik doe vaak honderd dingen tegelijkertijd en wil alles doen. Het beter kunnen focussen is iets wat ik graag zou willen verbeteren aan mijzelf.”


Wat zou je mensen die voor zichzelf beginnen willen meegeven?

“Het is belangrijk om te luisteren naar mensen. Je kan ontzettend veel leren van mensen die al iets bereikt hebben in hun leven. Ook al zijn mensen twintig of zeventig jaar oud, je kunt altijd wat van ze leren. Daarnaast zou ik willen aanraden om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Op de gekste plekken kun je mensen tegenkomen die je kunnen helpen bij je onderneming. Toen ik nog bezig was met de hoverboards had ik een Nederlander aan de lijn die in Amerika was en daar hoverboards had gekocht maar niet mee kon nemen in het vliegtuig vanwege de batterij die erin zitten. Hij zag dat wij dezelfde verkochten in Nederland en of hij ze bij ons kon kopen. Na een lang gesprek vroeg hij aan de telefoon wat ik precies deed en even later vroeg ik wat hij in dagelijkse leven deed. Hij bleek een investeerder te zijn en niet veel later besloot hij in mij te investeren. Die brutaliteit hielp mij uiteindelijk aan een investeerder. Ik denk dan ook dat het goed is om als ondernemer een bepaalde mate van brutaliteit te hebben.”


Waar zie je je bedrijf over tien jaar?

“Ik wil dan dat SwheelS een high-end merk is geworden en dat we naast elektrische steps ook elektrische fietsen en misschien wel scooters aanbieden. Je hebt de Apple van de computers, de Tesla van de elektrische auto’s en dan de SwheelS van de elektrische tweewielers.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles