European Media Partner

‘Ik moet me nuttig voelen’

Positief denken. Voor vele mensen een grote uitdaging in deze tijden, maar voor Romy Monteiro een basisbeginsel in haar leven. En met resultaat. “Als je iets met passie doet, je hart erin zit, dan kan het eigenlijk niet misgaan.”

Als Romy Monteiro dit jaar aan het kerstdiner zit met haar moeder dan zal ze tevreden zeggen dat het een goed jaar is geweest. En dat ze zin heeft in wat komen gaat. Nu klinkt dat natuurlijk een beetje raar voor iemand die in coronatijden furore maakt als zangeres, actrice en presentator, maar Romy zit ondanks alle beperkingen van de afgelopen tijd simpelweg in een goede flow. “Ik ben blij met de muziek die ik heb uitgebracht dit jaar, daar zit meer richting in, en ben net verhuisd naar Amsterdam. Ik ben heel blij met mijn huis en kijk uit naar de toekomst.” Haar nieuwjaarswens is dan ook: lekker zo doorgaan. “Dat is misschien wel het mooiste van dit jaar, dat ik me veel meer bewust ben geworden van het feit dat ik gelukkig ben en niet heel veel meer te wensen heb. Ik hoef niet heel veel meer dan dat ik al heb.” Haar geheim? Passie. 


‘Als je alles met passie doet, komt het goed.’ Is dat een levensmotto?

“Zeker. Ik geloof daar heel erg in. Als je iets met passie doet, je hart erin zit, dan kan het eigenlijk niet misgaan. En dan bedoel ik niet dat je er niks voor moet doen hè, begrijp me niet verkeerd. Je moet er keihard voor werken, met passie jezelf goed voorbereiden. Maar als je dat doet, dan kan het zijn dat je een keer een foutje maakt, maar het totaal kan niet misgaan.”


Maar als je alles met te veel passie doet, raak je misschien wel in een burn-out, zoals jou ook bijna overkwam?

“Ja, klopt, maar mijn passie was niet de reden dat ik bijna burn-out raakte. Integendeel zelfs. Ik ben altijd heel perfectionistisch geweest en dat leidde tot veel stress. Ik heb nu geleerd om meer te genieten. Ik heb geleerd om te werken vanuit liefde voor het vak, uit passie, en niet uit perfectionisme. En dan kan je het eigenlijk niet fout doen. Waar ik nu alleen wel op moet letten is dat ik een passie heb voor veel verschillende dingen en dat ik de kans heb, als ik het goed doe, om voor veel verschillende klussen gevraagd te worden. Superleuk natuurlijk als dat lukt, maar als je dan moeilijk nee zegt… Ik moet er wel voor zorgen dat ik niet overvraagd word. Een uitdaging, want acteren, zingen, presenteren: ik vind het allemaal leuk.”


Maar hoe zorg je er dan voor dat je niet overvraagd wordt?

“Ik heb een heel goed team om me heen die mij daarbij helpt. Een goede manager, een goed label, goed boekingskantoor. Zij kennen mijn grenzen beter dan ik en dat is maar goed ook. Ik zeg soms weleens dat ik juist dat interview of gastoptreden wel wil doen, maar dan houden zij het af, omdat mijn agenda te vol is. Ik heb geleerd te luisteren. Ik heb geleerd dat het beter is om één ding goed te doen dan vijf dingen half.”


Wat is jouw drive?

“Een leuk leven hebben. En daar hard voor werken. Ik heb al van jongs af aan gewerkt, ik was dertien toen ik stiekem in de ijssalon begon te werken. En dat was niet omdat het moest vanwege financiële redenen, ik heb letterlijk mijn hele jeugd alles gekregen wat ik heel graag wilde, maar omdat ik het zelf wilde. Ik heb mijn moeder altijd heel hard zien werken, en dat zit ook in mijn DNA. Ik moet hard werken, ik moet me nuttig voelen. Ik wil bijdragen aan de maatschappij. Klasgenoten van mij werkten alleen vrijdagavond, en dan vroeg ik me altijd af: wat ga je dan de hele zaterdag en de hele zondag doen? Eén middag of één avond vrij in het weekend is toch voldoende?”


Welke poster hing er vroeger boven je bed?

“Haha, ik had geen poster boven mijn bed. Ik had altijd themakamers… Maar ik was altijd wel ontzettend fan van Britney Spears, daar had ik zelfs Barbies van. Net als alle andere meisjes trapte ik keihard in haar popcharme, in het ultiem commerciële ‘Girl next door’ imago. Later veranderde dat wel vrij snel naar ‘oudere’ muziek, mijn moeder liet me kennis maken met de muziek van ABBA, mijn toenmalige stiefvader was gek van Frank Sinatra en Elvis.” 


Wat vind je ervan dat jij nu misschien wel bij de tienjarige Romy of Jasper boven haar of zijn bed hangt?

“Leuk. Denk ik. Zeker als dat is omdat ze mijn muziek cool vinden. Ik vind het leuk als ik een positieve invloed op iemand kan hebben. Ik krijg wel eens berichtjes van fans dat ze zich down voelden, maar door mijn optreden weer vrolijk werden. Dat is fijn. Maar wel vooral op die manier. Ik heb ook fans die een songtekst op hun arm willen tatoeëren, daarvan zeg ik altijd: doe maar niet joh. Of: wacht in ieder geval tot je achttien bent… Het gevoel van een voorbeeldfunctie hebben, vind ik moeilijker. Iedereen moet mens kunnen zijn, iedereen moet fouten kunnen maken. Ook ik.” 


Wat hoop je dat je fans over jou denken?

“Ik hoop dat ik ze inspireer om zichzelf te blijven ontwikkelen en daarvoor hard te werken. Ik hoop dat ik uitstraal dat je moet genieten van het leven. Meer wil ik ook niet, ik ben een entertainer, ik vind het fijn om mensen te raken, op een positieve manier, maar ik wil geen alwetend voorbeeldzijn. Zo geloof ik zeker wel in Girl Power, maar ik weet niet of ik daar een actieve rol in heb of wil hebben. Ik denk dat ik dat onbewust al wel doe, door als vrouw mijn eigen ding te doen. Ongeacht meningen en limitaties van anderen. Dat is voor mij women’s empowerment.”


Tot slot: wat denk je over jezelf, als je terugkijkt op je carrière?

“Ik ben tevreden over de koers van mijn carrière, waar ik nu sta. Ik geniet van mijn werk en alle tussenstops die ik maak. Dat hoort denk ik ook wel bij deze tijd, dat je waardeert wat je hebt en niet focust op wat je nog niet hebt. Ik sta nu op het punt dat ik een paar liedjes heb uitgebracht, daarmee meer richting heb gegeven aan mijn muzikale carrière en daar ben ik tevreden mee. Maar er zijn nog genoeg dingen die ik wil bereiken voordat ik echt tevreden ben over mijn hele carrière hoor. En dat gaat me ook lukken. Ik geloof heel erg in het manifesteren van je eigen geluk. Als je positieve energie in iets stopt en jezelf voorhoudt dat het gaat lukken, dan gaat het je lukken. Ik ga goed, en ik geloof erin dat als ik doorga met hard werken en goed doen, dat goeds mij ook zal toekomen.”

Feit

Romy Monteiro is een kerstfanaat, iets dat er door haar moeder al van jongs af aan is ingegoten. Dat begint met de kerstboom optuigen de dag na Sinterklaas en eindigt met lange en uitgebreide kerstdiners met familie en vrienden en een scala aan kerstfilms. Doet ze nog iets opmerkelijks? Zeker. Romy maakt een eetschema voor zichzelf zodat ze zeker weet dat ze niks hoeft te missen en wil dit jaar maar liefst drie kerstbomen in haar huis optuigen.

Delen

Journalist

Jerry Huinder

Related articles