European Media Partner

Genieten van een gezondere wijn

Steeds meer mensen kiezen voor een levensstijl waarin gezondere voeding en dranken steeds meer de norm worden. Tegelijkertijd wil men wel blijven genieten van lekkere voeding en dranken met zo weinig mogelijk suiker en calorieën. 

Suiker aanvallen

“Er waren al vele gezonde varianten van bijvoorbeeld bier of gin op de markt”, vertelt Herman van Ark van Pure the Winery. “Daniele Cusmano wijnmaker en vinoloog uit het Italiaanse Piëmonte besloot dat het ook voor wijn anders kon. De wereldwijde inname van wijn nam een aantal jaar geleden flink af, vanwege het grote aantal calorieën en suikers dat normale wijn bevat, en dat tij wilde hij keren. Een gezondere variant zonder suiker en met weinig calorieën, maar met alcohol werd zijn doel. En dat is gelukt. Hij ontwikkelde een natuurlijke gist die het restsuiker ‘opeet’. In de druiven waar wijn van wordt gemaakt zitten namelijk drie soorten suiker. Twee soorten daarvan vergisten tijdens het fermenteren tot alcohol. De derde niet, en deze soort blijft dus suiker. De natuurlijke gist, ontwikkeld door Daniele, zorgt er middels fermentatie voor dat ook deze restsuiker verdwijnt. Het resultaat is een wijn zonder suiker en koolhydraten en met minder calorieën, maar met alcohol. Volgens het Nederlands Voedingscentrum zit er gemiddeld 8,9 gram suiker in een wijnglas. Dat zijn omgerekend ongeveer twee suikerklontjes die er bij Daniele’s wijnen niet inzitten.”


Timing

Bovendien worden voor de gezondere wijnen druiven gebruikt die relatief vroeg geplukt zijn, gaat Herman verder. “Hoe eerder de rijpe druif geplukt wordt des te minder er van de derde variant suiker aanwezig is. Timing van het plukken is voor Daniele en zijn team in de Piëmonte dus erg belangrijk. 


Gezond, lekker en gemakkelijk

Niet alleen is de wijn dus gezond omdat deze geen suiker bevat en weinig calorieën, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. “Zo heb ik vrienden blind laten proeven en zij waren ontzettend enthousiast zonder dat zij wisten dat de wijn geen suiker bevatte en laag in calorieën was. Niet voor niets heeft de gezondere wijn dan ook meerdere prijzen gewonnen. Zo kreeg het afgelopen jaar de zilveren prijs op de Sommeliers Choice Awards in San Francisco. Momenteel zijn er in vier heerlijke wijnen verkrijgbaar: een rode en een witte wijn, en twee wijnen met bubbels. In de loop van dit jaar wordt hopelijk de stille rosé uitgebracht, want rosé is ontzettend populair geworden. En het zou mooi zijn, zeker in deze tijd, om de suikervrije wijnen in kleinere uitvoering te presenteren zodat deze ook gemakkelijk mee kunnen worden genomen naar het park of strand.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles