European Media Partner

Feestelijk vega: een zalig kerstdiner voor iedereen

Met steeds verder dalende temperaturen, straten versierd met sfeervolle lichtjes en bomen vol sterren, ballen en slingers komen de feestdagen dichterbij. Het wordt tijd om na te denken over kerst en het bijbehorende kerstdiner, want hoe vieren we het dit jaar? Wat zijn de culinaire trends du moment? En waar genieten we van tijdens het kerstdiner? Pauline Weuring, eigenaar van de succesvolle culinaire website Uitpaulineskeuken.nl, vertelt over de rise van vegetarisch koken tijdens de feestdagen, het belang van gemak en haar tips voor een feestelijk vega kerstdiner.

Culinaire trends

“Wat je steeds meer ziet is een vega kerst: grote stukken vlees maken plaats voor hele bloemkolen, geroosterde knolselderij of vegetarische strüdels. Sommigen gaan nog een stapje verder en gaan voor een veganistische kerst, maar vega is wat toegankelijker en zal je steeds meer zien. Bij mensen thuis maar ook in restaurants.” 

Waarom vegetarisch eten steeds populairder wordt en al helemaal tijdens het kerstdiner licht Pauline toe: “Men wordt zich steeds bewuster van wat vlees met onze gezondheid en het milieu doet. We eten nog wel vlees, maar wel minder en als we het eten dan zo duurzaam mogelijk is. Veel restaurants maken menu’s met groenten in de hoofdrol en verrassende spektakelstukken met groente. Zoals een hele geroosterde knolselderij of vegetarische stoofpot.” 

Weuring vervolgt dat gemak ook steeds belangrijker wordt: “We houden het graag makkelijk. Veel-gangendiners maken plaats voor tafels vol lekker eten, maar waar je niet uren voor in de keuken hoeft te staan. Ik zeg altijd: met mooie producten kan je al snel iets lekkers maken en dat zie je ook terug deze kerst. We houden het graag simpel en maken allemaal wat.” 


Feestelijk vega

Dat vegetarisch koken een belangrijke trend is moge duidelijk zijn. Pauline zelf is ook dol op minder vlees en vis: “Ik ben groot fan van groentes. Helemaal omdat ze zo veelzijdig zijn. Maak bijvoorbeeld eens een vegetarische strüdel als hoofdgerecht. Of gebruik een hele groente als showstopper. Pompoenen kan je bijvoorbeeld lekker vullen, knolselderij kan je goed roosteren, rode kool kan je als steak serveren en bloemkool is lekker in bladerdeeg. Dan heb je meteen één groot hoofdgerecht waar meerdere mensen van kunnen eten.” 


Tips voor een zorgeloos kerstdiner

Wil je het jezelf niet te moeilijk maken, maar wel een feestelijk diner op tafel toveren? Daar heeft Pauline genoeg tips voor: “Zorg in ieder geval dat je alle boodschappen al op tijd in huis hebt. Houd met de keuze van je diner ook rekening met de kooktijd van gerechten en dingen je makkelijk kunt voorbereiden. Een dessert kan je vaak al helemaal van tevoren maken, ditzelfde geldt voor een soepje of een koud voorgerecht. En zorg meteen voor een lekker hapje en drankje als je gasten binnen komen, dan hoor je ze niet meer en kan jij in alle rust je kerstdiner voorbereiden.”

Delen

Journalist

Liselotte Legebeke

Related articles