European Media Partner

Een stukje buitenland in Nederland

In Nederland kennen we ook een stukje buitenland, namelijk de provincie van bekende steden als Maastricht en Roermond. Dit stukje Nederland is niet te vergelijken met de rest van Nederland. Tradities, sfeer, het bourgondische leven en het heuvelachtige landschap maken de regio rijk en waan je net even in het buitenland.

Op safari 

Je zal er weliswaar geen leeuw of giraffe spotten, maar in Noord- en Midden-Limburg kun je wel heerlijk genieten van vijf prachtige natuurgebieden; Nationaal Park de Meinweg, Nationaal Park de Groote Peel, GrensPark Kempen~Broek, RivierPark Maasvallei en het Leudal. Hier heb je geen filters nodig om prachtige foto’s van de schitterende natuur te maken. Tijdens een zesdaagse fietssafari ga je door de ‘Big Five’ natuurgebieden in het hart van Limburg. Terrassenlandschappen, hoogveengebieden, oude maasarmen, metershoge zandduinen en prachtige beekvalleien. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken en soms zelfs grensoverschrijdende natuur, want je kunt twee grenzen over tijdens deze fietssafari, namelijk die van Duitsland en België. Na flink wat kilometers te hebben gefietst is het tijd om uit te rusten en aan de innerlijke spijs te werken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de streekproducten Livar vlees, Gelukslikeur, Gagelbier, Knapkoek, Zoervleis (dat lijkt op hachee of stoofvlees), of natuurlijk een heerlijk stukje Limburgse vlaai!


Kunstige fietsroute

Verschillende routes door het prachtige Limburgse landschap kun je lopend, fietsend, maar ook per auto, motor, paard, mountainbike of boot afleggen. De routegegevens van de routeplanners kun je uitprinten, opslaan en gebruiken op bijvoorbeeld je telefoon of tablet, of delen met andere gebruikers. De Limburgse Maasfietsroute is een groot fietsavontuur langs de Maas. Van Maastricht, door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei tot aan Nationaal Park de Maasduinen. Je ziet het allemaal langs de Maasroute. En vergeet onderweg niet te stoppen bij de enorme kunstwerken die speciaal voor Maasfietsers langs de route zijn geplaatst. De Limburgse kunstenaar Patrick Kusters besloot om tien enorme zitplaatsen te creëren speciaal voor Maasfietsers om in alle rust te kunnen genieten van de natuur. Met duurzame en robuuste materialen, zoals hout en staal, kun je niet om de kunstwerken heen en ze vertellen ook nog eens een verhaal over de gemeente waarin je je op dat moment bevindt. Niet alleen kunst, maar ook kleine kapelletjes, wegkruisen en prachtige kastelen kun je onderweg tegenkomen. Als je oplet zijn vooral de kapelletjes en wegkruisen niet te missen. Dit zijn kenmerken van het katholieke geloof met elk een uniek verhaal. 


Shopping & (water)fun

Bij een vakantie hoort natuurlijk ook een dagje shoppen. In Designer Outlet Roermond vind je meer dan tweehonderd winkels waar je de mooiste designkleding, schoenen en parfums vindt van vele bekende merken tegen voordelige prijzen, tot wel zeventig procent goedkoper dan in de winkel of online. Heb je genoeg van al dat shoppen? Dan ben je in no-time in de historische binnenstad van Roermond. Op de vele gezellige terrassen op de historische pleinen kun je heerlijk genieten van een hapje en een drankje. Ook kun je hier aanleggen met de boot en genieten van een heerlijke stadswandeling door Roermond. Voor wat meer actie ben je aan de Maasplassen op het juiste adres. De Maasplassen is een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. Op de plassen kun je zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, kanoën en kajakken. En voor nog wat meer actie is er voor de liefhebber de mogelijkheid om te waterskiën en wakeboarden. Ook de dagstranden langs de Maasplassen zijn een echte aanrader voor de komende zomermaanden!

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles